Stadiga eller Elastiska Hållningsselar

Generellt sett kan man dela in hållningsselar i två olika kategorier, stadiga och elastiska. Båda har sina fördelar och nackdelar

Stadig Hållningsväst

Fördelen med en stadig Hållningsväst är att du alltid känner när du har rätt hållning. När du har rätt hållning ligger den bara som ett lätt stöd men när du tappar hållningen stramar den och blir obekväm. Det blir signalen som säger till dig att sträcka på dig. Nackdelen med en stadig väst är att du inte kan använda den i alla sammanhang. Den är opraktisk att ha på sig i situationer som kräver att du böjer dig en massa till exempel när du städar hemma. Du har den på dig när du kan vara rak, som när du går, står eller sitter framför datorn.

Elastisk Hållningsväst

Fördelarna med en elastisk väst är istället att man får en större rörlighet. Nackdelen med en elastisk hållningsväst är att den drar axlarna bakåt hela tiden så du känner aldrig riktigt när du hamnar rätt. I värsta fall kan det bli lite som att ha på sig en ryggsäck att man börjar jobba i motsatt riktning.

Vi kan dela in Hållningsselarna i två till kategorier: De som bara har stöd runt axlarna och de som har stöd både runt axlar och midja. Om du vill ha en väst som faktiskt korrigerar din hållning rekommenderar jag att du väljer en som har stöd både runt axlar och midja. De som har ett band runt midjan ger upp till 80% bättre stöd och bättre resultat. En sele som bara går över axlarna fungerar absolut som en påminnelse men stödet är väldigt marginellt. Det är lätt att ”fuska” med hållningen trots att man har den på sig. 

 

Hur ska du få en bra hållning?

Din överkropp bärs upp av musklerna i mellangärdet, ryggen och magen. Sätesmusklerna spelar också en viktig roll. För att få en bra hållning måste dessa muskler tränas upp. Ibland räcker det inte heller att vara vältränad utan man måste hjälpa kroppen att hitta rätt läge så att rätt hållning sätter sig i muskelminnet. Om dina axlar är framåtroterade kan du behöva stretcha bröstmuskulaturen innan du lyckas få dem i upprätt läge. Om du inte vill gå igenom livet som en böjd ostkrok är det bra att så tidigt som möjligt göra något åt det! Här kommer några förslag:

 

Passiv eller aktiv träning, valet är ditt

Med passiv träning menar vi den träning som du utför utan att tänka på det medan den aktiva träningen sker när du exempelvis väljer att gå i trappan istället för att ta hissen. 

 

Stadig Hållningsväst

Pakvis Hållningsväst fungerar som en påminnelse som hjälper dig att hitta rätt läge. När du har rätt hållning ligger den bara som ett bekvämt stöd men när du tappar hållningen stramar den lite och blir obekväm. Det är signalen som säger till dig att sträcka på dig.

Om du är otränad orkar du bara ha den på dig kortare stunder. Sedan blir du trött och behöver vila. Ju starkare du blir desto längre klarar du av att ha på dig den och ju mer medveten du blir om din hållning, desto bättre blir din hållning även när du är utan västen. 

En hållningsväst får inte vara så stadig att den gör jobbet åt dig. Det skulle göra att du tappar ännu mer muskulatur. Målet är att DU skall bli stark och få en naturligt rak hållning utan att ha på dig en väst. Det här är definitivt ett träningsredskap som hjälper dig på vägen mot att nå ditt mål.

 Beställ Hållningsvästen här

Passiv träning med en balanskudde

En uppblåsbar eller instabil sittkudde tvingar musklerna i din överkropp att jobba med att motverka instabiliteten. Du får en aktivitet även i de små inre musklerna. Med en bollkudde får du en bättre sittställning samtidigt som du tränar dina muskler. Dessutom är den skön att sitta på!

Du avlastar även ryggen då bollkudden tar ner tyngden till låren och minskar trycket på ryggraden. När du lutar dig framåt följer kudden liksom med och hjälper dig att sitta rak i ryggen även då. Det här är ett jättebra komplement oavsett om du har en skön kontorsstol eller en hård köksstol. Perfekt också för barnen i skolan som har svårt att sitta still. Det blir nästan omöjligt att vicka på stolen när man sitter på en bollkudde. 

 Beställ Back Vitalizer här         Beställ Bollkudden här

Aktiv träning med gummiband

Träning med gummiband är bra på många sätt. När det görs rätt är det en lindrig och effektiv träningsform som funkar för hela kroppen.

Du kan träna när det passar dig och i princip var som helst då de är lätta att ta med på resan eller till jobbet. Om du är osäker på hur du skall göra finns det massor med instruktionsfilmer online. Du kan söka på hållning och gummiband på youtube och köra igång träningen framför datorn.

Våra gummiband är latexfria och luktar inte. Du blir inte heller vit av talk på kläderna så de går fint att använda på jobbet. Beställ ett paket med olika hårdhet så har du utrustning för att träna hela kroppen.

 Beställ Träningsband här

Från bra till bättre hållning

Om du vill snabbt vill förbättra din hållning är vårt bästa tips att kombinera passiv och aktiv träning. Givetvis får du snabbare resultat och bättre effekt om du kan kombinera användandet av en hållningsväst med gummibands-träning. Det går naturligtvis också bra att träna på gym eller ute i naturen. 

Träningsvärk

Troligtvis kommer du till en början att få träningsvärk men det är bara ett tecken på att du har gjort rätt. Försök att hitta en lagom nivå på din träning och sätt en rutin så att du inte missar den, så ska du se att det går snabbare än du tror att nå dina mål.