En Massagepinne Lindrar Ryggvärk

Av Maria Pakvis

En Massagepinne Lindrar Ryggvärk
En Massagepinne Lindrar Ryggvärk

Av Maria Pakvis

Gå till roten av problemet och lös spänningen istället för att dölja symptomen med värktabletter!

Vi har duktiga terapeuter men du kanske inte har tid eller råd att gå regelbundet på massage. Då är det guld värt att ha en Massagepinne tillgänglig! Den kan hjälpa dig att trycka på de ömma punkterna och själv mjuka upp så att spänningen och smärtan släpper.  

Vad Är En Massagepinne?

En massagepinne är ofta formad som ett S eller J. Du använder den för att kunna trycka på olika triggerpunkter/muskelknutor i nacken, axlarna eller ryggen, och även sätesmusklerna, benen och armarna. Genom sin utformning gör den det möjligt för dig att nå punkter även på kroppens baksida. 

Vilken Massagepinne Skall Jag Välja?

I vårt sortiment hittar du många krokar att välja på. Vi har både små, stora och ihopfällbara krokar. Välj utifrån dina behov och problemområden. 

De små massagepinnarna

• Passar bäst för dig som har besvär koncentrerade till den övre delen av ryggen. Man drar i handtaget för att få kraft och tryck.

• Smidiga att ha med sig, lätta att förvara

• Prisvänliga

De stora massagepinnarna

• Ger dig möjlighet att skjuta ifrån istället för att dra och på så vis får du mer kraft än med de små. 

• Genom att använda hävstångseffekten behöver du nästan inte anstränga dig alls och ändå kan du hålla ett fast tryck mot dina spända muskler.

• Du kan trycka precis lagom hårt!

• Gör det lätt att nå alla delar av kroppen

• Rejäla, hållbara och prisvärda!

Lindra Smärtan Genom Massage

Lägg redskapet över axeln och leta rätt på dina ömma punkter vid insidan på skulderbladen. Börja med att lite försiktigt gå över området med den yttre knoppen och massera utan att trycka alltför hårt. Det gör visst ont på flera ställen!? Stanna sedan upp vid varje öm punkt och håll ett jämt tryck tills du känner att smärtan avtar. Du kan även känna en referenssmärta eller utstrålning i närområdet, vilket tyder på att du hittat en aktiv triggerpunkt.

Håll aldrig längre än ca 1½ minut på samma ställe. Var inte för intensiv i din första och andra behandling, dina muskler är ovana och du kan få rejäl träningsvärk efteråt. Samtidigt ska du inte vara rädd att utöva tryck på de ömmaste ställena. Musklerna tål mycket och vill gärna bli mjukare. Se bara till att du alltid trycker eller masserar på mjuk vävnad och inte på skelettet.

Stelhet och smärta i övre ryggen är för det mesta koncentrerad mellan skulderbladen, särskilt vid skulderbladens övre, inre kant. Anledningen är att många viktiga muskler sitter fast vid skulderbladen och när dessa p.g.a. stress, överansträngning, passivitet eller trauma råkar i obalans och blir spända och hårda, uppstår stelhet, begränsad rörlighet och smärta. Detta är vanligt förekommande hos alla människor, särskilt i dagens datoriserade samhälle.

Lägg kroken över axeln och leta på de ömma punkterna. Tryck ifrån med ena handen medan du styr med den andra handen. Känn efter vad som är ett lagom starkt tryck på den muskel du vill behandla. Lägg märke till att det inte alltid är bättre ju hårdare du trycker. Om du trycker för hårt, för länge, kan det istället leda till att muskeln reagerar negativt. Tio till trettio sekunder räcker i normala fall för att muskeln skall gensvara och spänningen släppa. 

Det finns en muskel som ligger på skulderbladet (Infraspinatus) och som kan göra ont.  Stelhet i den hindrar armen att röra sig fritt. Du avsöker området med ena ändan på redskapet och håller ett lättare tryck på de ställen som smärtar, tills du känner lättnad.  

Även vid smärta i ländryggen kan man få lindring med hjälp av en av de större ryggpinnarna. Genom att lägga ”kroken” i horisontellt läge når du dina ömma punkter i ländryggen. Följ samma procedur som beskrivits ovan. Du kan även lägga motsatta änden på kroken runt en dörrkarm så behöver du bara luta dig bakåt mot ”din ände” och slipper ta i med armarna för att få ett bra tryck. 

Många vet vad ischiasbesvär vill säga. Ofta är det man känner s.k. ”falsk  ischias”, d.v.s. att orsaken inte är en ryggskada utan endast en inklämning av ischiasnerven som känns ner mot benet. Denna inklämning orsakas av stelhet främst i sätets Piriformis muskel, som delar utrymmet med ischiasnerven. Hos några går en del eller hela nerven tvärs igenom muskeln och om då muskeln blir förkortad och stel förstår man varför det gör ont i benet. Med en massagepinne kan man lätt hitta där det gör ont i sätet och hålla trycket kvar tills det släpper.

OBS!! Om inte smärtan försvinner utan känns konstant trots upprepade behandlingar kan det indikera att området är inflammerat och läkare bör konsulteras. 

 

Instruktionsvideo

Pakvis Hälsocenter • Vaksalagatan 22a • 753 31 Uppsala
✉ info@pakvis.com ☏ 08-41039510