Har Du Dålig Hållning?

Av Maria Pakvis

Har Du Dålig Hållning?
Har Du Dålig Hållning?

Av Maria Pakvis

 

Föreställ dig ett lod som går från örat, via axel, höft och fotknöl. Om du har en rak linje där, då har du en bra hållning, precis som på den högra bilden. Om du har lätt för att sjunka ihop och får framåtroterade axlar brukar kallas att du har dålig hållning. Det kan hjälpa för stunden om någon säger "Sträck på dig!" men snart glömmer du bort det och sjunker ihop igen.

 

Är Dålig Hållning farligt?

Dålig hållning leder ofta till spända nackmuskler och ibland även till huvudvärk och ryggvärk. Bra hållning är ingen garanti mot att få ont men förutsättningarna för att må bra är bättre med en god hållning.Läs Mer

Varför drabbas vi av dålig hållning
Stilla sittande jobb och liv - Människan är skapad för att gå och röra på sig*
Färre naturliga möjligheter till vardagsträning i en värld med hissar och rulltrappor
*)Enligt WHO's rekommendationer skall en vuxen person i åldrarna 18–64 år göra minst 150 minuter fysisk aktivitet med måttlig intensitet under hela veckan eller göra minst 75 minuters fysisk aktivitet med kraftig intensitet under hela veckan eller en motsvarande kombination av aktivitet med måttlig och kraftfull intensitet.

Hur ska du få en bra hållning?

Din överkropp bärs upp av musklerna i mellangärdet, ryggen och magen. Sätesmusklerna spelar också en viktig roll. För att få en bra hållning måste dessa muskler tränas upp. Ibland räcker det inte heller att vara vältränad utan man måste hjälpa kroppen att hitta rätt läge så att rätt hållning sätter sig i muskelminnet. Om dina axlar är framåt-roterade kan du behöva stretcha bröstmuskulaturen innan du lyckas få dem i upprätt läge. Om du inte vill gå igenom livet som en böjd ostkrok är det bra att så tidigt som möjligt göra något åt det! 

Passiv eller aktiv träning, valet är ditt

Med passiv träning menar vi den träning som du utför utan att tänka på det medan den aktiva träningen sker när du exempelvis väljer att gå i trappan istället för att ta hissen. 

Passiv träning med hållningsvästar

Välj rätt typ av Hållningsväst

Vi kan dela in Hållningsselarna i två till kategorier: De som bara har stöd runt axlarna och de som har stöd både runt axlar och midja. Om du vill ha en väst som faktiskt korrigerar din hållning rekommenderar jag att du väljer en som har stöd både runt axlar och midja. De som har ett band runt midjan ger upp till 80% bättre stöd och bättre resultat. En sele som bara går över axlarna fungerar absolut som en påminnelse men stödet är väldigt marginellt. Det är lätt att ”fuska” med hållningen trots att man har den på sig.Läs Mer

Stadig Hållningsväst

Fördelen med en stadig Hållningsväst är att du alltid känner när du har rätt hållning. När du har rätt hållning ligger den bara som ett lätt stöd men när du tappar hållningen stramar den och blir obekväm. Det blir signalen som säger till dig att sträcka på dig. Nackdelen med en stadig väst är att du inte kan använda den i alla sammanhang. Den är opraktisk att ha på sig i situationer som kräver att du böjer dig en massa till exempel när du städar hemma. Du har den på dig när du kan vara rak, som när du går, står eller sitter framför datorn.

Elastisk Hållningsväst

Fördelen med en stadig Hållningsväst är att du alltid känner när du har Fördelarna med en elastisk väst är istället att man får en större rörlighet. Nackdelen med en elastisk hållningsväst är att den drar axlarna bakåt hela tiden så du känner aldrig riktigt när du hamnar rätt. I värsta fall kan det bli lite som att ha på sig en ryggsäck att man börjar jobba i motsatt riktning.

Passiv träning med en balanskudde

En uppblåsbar eller instabil sittkudde tvingar musklerna i din överkropp att jobba med att motverka instabiliteten. Läs Mer

Du får en aktivitet även i de små inre musklerna. Med en bollkudde får du en bättre sittställning samtidigt som du tränar dina muskler. Dessutom är den skön att sitta på!

Du avlastar även ryggen då bollkudden tar ner tyngden till låren och minskar trycket på ryggraden. När du lutar dig framåt följer kudden liksom med och hjälper dig att sitta rak i ryggen även då. Det här är ett jättebra komplement oavsett om du har en skön kontorsstol eller en hård köksstol. Perfekt också för barnen i skolan som har svårt att sitta still. Det blir nästan omöjligt att vicka på stolen när man sitter på en bollkudde. 

Aktiv träning med gummiband

Träning med gummiband är bra på många sätt. När det görs rätt är det en lindrig och effektiv träningsform som funkar för hela kroppen. Läs Mer

Du kan träna när det passar dig och i princip var som helst då de är lätta att ta med på resan eller till jobbet. Om du är osäker på hur du skall göra finns det massor med instruktionsfilmer online. Du kan söka på hållning och gummiband på youtube och köra igång träningen framför datorn.
Våra gummiband är latexfria och luktar inte. Du blir inte heller vit av talk på kläderna så de går fint att använda på jobbet. Beställ ett paket med olika hårdhet så har du utrustning för att träna hela kroppen.

Från dålig till bra hållning

Om du vill snabbt vill förbättra din hållning är vårt bästa tips att kombinera passiv och aktiv träning. Givetvis får du snabbare resultat och bättre effekt om du kan kombinera användandet av en hållningsväst med gummibands-träning. Det går naturligtvis också bra att träna på gym eller ute i naturen. 

Träningsvärk

Troligtvis kommer du till en början att få träningsvärk men det är bara ett tecken på att du har gjort rätt. Försök att hitta en lagom nivå på din träning och sätt en rutin så att du inte missar den, så ska du se att det går snabbare än du tror att nå dina mål.

Pakvis Hälsocenter • Vaksalagatan 22a • 753 31 Uppsala
✉ info@pakvis.com ☏ 08-41039510